Spor s Babišem: Šéf GIBS Murín zůstává ve funkci, kázeňské řízení neskončilo

ČTK

sto

Jednání v rámci kázeňského řízení se šéfem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michalem Murínem ještě neskončilo, Murín tak i nadále zůstává ve své funkci. Neveřejné řízení zahájil na začátku minulého týdne premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

„Dnes na úřadu vlády proběhlo jednání ve věci kázeňského řízení, řízení nebylo k dnešnímu dni ukončeno, pan ředitel Murín tak zůstává i nadále ve své funkci,“ řekl Mitáček. Povahu procesních úkonů, které se ve Strakově akademii dnes uskutečnily, neupřesnil. Podstatný je nyní fakt, že řízení dosud nebylo uzavřeno, dodal.

Úřad vlády uvedl, že premiér postupuje v souladu s právními předpisy. „Jakékoliv kroky ve vztahu k případným řízením, která jsou neveřejná, nebudeme komentovat,“ sdělila ČTK mluvčí kabinetu Barbora Peterová.

Spor mezi Babišem a Murínem trvá několik týdnů. Vypukl, když inspekce oznámila, že Babiš chtěl, aby její šéf odstoupil do konce února, což by se obešlo „bez skandálu“. Babiš poté začal Murína kritizovat veřejně. Uvedl, že k němu nemá důvěru, nebo zpochybnil hospodaření inspekce.

Spor vyvrcholil na jednání sněmovního bezpečnostního výboru, kde Babiš citoval z dokumentů státních zástupců, které byly vůči Murínovi kritické. Bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) poté řekl, že Babišova vláda se snaží získat kontrolu nad bezpečnostními sbory včetně inspekce. Opozice Babišův postup kritizuje i kvůli tomu, že premiér v demisi čelí trestnímu stíhání.

sinfin.digital