Ruští diplomaté musí z Česka odejít ještě dnes. Udělají to, věří ministerstvo

ČTK

pav

České ministerstvo zahraničních věcí předpokládá, že tři vyhoštění členové ruského diplomatického personálu opustí Česko v termínu, tedy nejpozději dnes. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová. Česko vyhostilo ruské diplomatické pracovníky v reakci na otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v Británii. Londýn z útoku obviňuje Moskvu, která to popírá.

"Nepředpokládáme, že by ruská strana nerespektovala to, co jsme jim v rámci nóty minulý týden předali. V minulosti se nikdy nestalo, že by někteří neuposlechli, když jsou označeni za nežádoucí osoby," řekla mluvčí.

Ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO) se setkal s ruským velvyslancem Alexanderem Zmejevským v pondělí 26. března, kdy ho o vypovězení tří osob informoval. Lhůta, kdy společně s rodinnými příslušníky musí opustit Česko, vyprší dnes. O koho konkrétně se jedná, se podle diplomatických zvyklostí nezveřejňuje, potvrdila dnes mluvčí předchozí ministrova slova. "Nemůžeme vzhledem k diplomatickým zvyklostem specifikovat zařazení oněch tří diplomatů," uvedl v pondělí Stropnický. ČR však podle něj jednala s rozmyslem, nikoliv nahodile.

sinfin.digital