Politický tlak Babišovy vlády? Žádný jsem nezaznamenal, říká policejní prezident

ČTK

pav

Policejní prezident Tomáš Tuhý necítí, že by na něj byl po nástupu nové vlády vyvíjen politický tlak. Slyší spoustu názorů na personální změny v policii, které se týkají jeho odchodu. Podle něj je ale potřeba se věnovat práci, a ne povídačkám z kuloárů. Podle něj má nyní policie spoustu úkolů souvisejících s bezpečností země, a to poslední, co potřebuje, je destabilizace. Tuhý byl do funkce policejního prezidenta ustanoven v dubnu 2014. Čeká ho tak poslední rok z pětiletého funkčního období. Zda bude chtít ve funkci pokračovat, zatím nechce prozrazovat.

Tuhý zdůraznil, že současná vláda Andreje Babiše (ANO) má mezi svými prioritami zajištění bezpečnosti a stabilizaci bezpečnostních sborů, což patřilo také mezi hlavní úkoly předchozí koaliční vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL. "Pevně věřím, že žádné zásahy do policie, a zejména do jejího rozvoje a ekonomiky nebudou," uvedl Tuhý.

V současnosti se rozebírá zejména snaha premiéra Babiše o sesazení ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína. Šéf policie vůči sobě podobné snahy zatím nezaznamenal. "Samozřejmě vnímám mediální příběhy, kde se spekuluje o různých tlacích na ředitele bezpečnostních sborů. Já jsem žádný takovýto tlak nezaznamenal," řekl Tuhý.

sinfin.digital