Češi uvěřili, že uprchlíci zaútočili na francouzský kostel. K vyvrácení hoaxů přitom stačí pár kliků

Aneta Černá

Uprchlíci kempující na pražské náplavce a muslimové, kteří zaútočili na kostel ve francouzském Saint-Denis – to jsou jen dvě z několika falešných informací, neboli hoaxů, které se objevily nedávno na českém internetu. Přestože obě nepravdivé zprávy jsou poměrně rychle vyvratitelné, tisíce lidí jim pravděpodobně uvěřily a dál je sdílely. I když prostředky, jak poznat falešné zprávy, jsou dostupné a srozumitelné, podle expertů nelze předpokládat, že lidé si zprávy budou ověřovat, protože jsou na to prostě líní.

„Jsme kognitivní lenoši, protože náš mozek je naprogramován k co nejúspornějšímu vynakládání energie. A pokud má sebemenší důvod spokojit se s navrhovanou interpretací, tak ji přijme,“ vysvětlil před časem pro INFO.CZ mediální teoretik Jaromír Volek. Přestože o takzvaných fake news už vycházejí i publikace a mluví se o nich v médiích, řada lidí stále neví, jak si informace ověřit, a ti, co to ví, to možná stejně nedělají. Ujišťuje o tom například rozšíření falešné zprávy o napadení francouzského kostela, které se na sítích objevilo v polovině března.

Video zveřejnila na facebooku stránka News World s anglickým popiskem „Saint-Denis (Francie). Muslimští migranti zaútočili na katolický kostel během mše. Policie se je snaží zastavit“. Ve videu jsou pak vidět lidé tmavé barvy pleti, kteří vybíhají z kostela. Příspěvek sdílelo od 20. března přes 100 tisíc lidí, někteří jsou i z České republiky.

100 Kč za účast na demonstraci proti Babišovi, 50 Kč za transparent. Hoaxy, které se šíří Českem

sinfin.digital