Boj o ministerstva: ANO bude jednat s ČSSD o jménech, Zimola s Hamáčkem míří na Hrad

ČTK

raz

Předseda a místopředseda sociální demokracie Jan Hamáček a Jiří Zimola dnes půjdou za prezidentem Milošem Zemanem, se kterým zřejmě proberou vývoj vyjednávání ČSSD s hnutím ANO o možné koaliční vládě. Podle místopředsedy ANO Richarda Brabce se další jednání obou stran plánují dnes a ve čtvrtek.

Hamáček a Zimola se s prezidentem setkali už koncem února, kdy ho informovali, že ČSSD chce s ANO jednat o přímé účasti strany ve vládě. Současně mu tehdy slíbili, že ho budou o situaci pravidelně informovat.

Koaliční jednání ČSSD a ANO v otázce programu od té doby pokročila. Problémem ale zůstávají personální záležitosti i názory na to, kolik resortů by v případné koaliční vládě měla sociální demokracie obsadit a které by to mohly být. ČSSD se nelíbí, že by se premiérem stal šéf ANO Andrej Babiš, jehož trestní stíhání jí vadí. Jako ústupek požaduje post ministra financí nebo vnitra a chce ve vládě pět ministerských míst. ANO nabízí o jedno ministerské křeslo méně. Zároveň hnutí trvá na postu premiéra pro Babiše.

sinfin.digital