Klaus odsoudil vydání Nikulina do USA. Vyhoštění ruských diplomatů považuje za „trošku dětinské“

ČTK

sto

Bývalý prezident Václav Klaus odsoudil vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do Spojených států i vyhoštění tří ruských diplomatů z Česka. Prospěch z kauz má podle něj někdo, kdo chce vyvolat novou studenou válku. Klaus to řekl v dnešním rozhovoru pro deník Mladá fronta Dnes (MfD).

Nikulina vydalo Česko minulý týden do USA kvůli podezření z rozsáhlých kybernetických útoků na sociální sítě a počítačové systémy. O jeho vydání usilovalo také Rusko. Podle Klause bylo v České republice rozhodnuto politicky. „Bylo rozhodnuto fatálně špatně. Zásadně s tím nemohu souhlasit,“ uvedl.

„Nemohu přijmout, že jde o plnění aliančních povinností vůči našemu partnerovi. Je to úplně něco jiného,“ míní. Podle něj jde o vmísení se do vnitroamerického politického konfliktu na jednu stranu. „A ne na stranu dnešního amerického prezidenta. Je to postavení se na stranu druhou. Nevím, jestli to naši autoři této politiky takto mysleli,“ uvedl. Klaus podotkl, že rozhodnutí vydat Nikulina do USA je útok na prezidenta Miloše Zemana, který dává přímo či nepřímo najevo, že to nebylo jeho rozhodnutí a že on by to řešil jinak.

Vocaď pocaď Petra Holce: Akčnější a bojovnější hymna? Jeden velký průšvih, podle očekávání

sinfin.digital