Krach jednání o vládě. Babiš: Naše nabídka byla velkorysá, ČSSD ale chtěla vnitro

ČTK

pav

Hnutí ANO a ČSSD nevytvoří vládní koalici. Lídři stran to oznámili po dnešním večerním jednání. Podle sociálních demokratů ANO nepřistoupilo na žádnou z variant vládnutí, která by vyloučila trestně stíhaného předsedu ANO Andreje Babiše v roli premiéra. Zástupci ANO novinářům řekli, že ČSSD odmítla návrhy hnutí, protože chtěla získat post ministra vnitra.

„Hnutí ANO odmítlo veškeré naše konstruktivní nabídky, a nám nezbývá nic jiného, než zítra (v pátek) na jednání vedení sociální demokracie navrhnout ukončení jednání s hnutím ANO,“ uvedl Hamáček po přibližně dvouhodinové schůzce, které se po návratu z dovolené účastnil také premiér v demisi Babiš.

Hamáček dodal, že ČSSD hnutí ANO nabízela takové varianty složení kabinetu, v nichž by nefigurovali předsedové obou stran. Jednou z podmínek ČSSD bylo také to, aby premiérem nebyl trestně stíhaný Babiš. „My jsme navrhli panu premiérovi, aby v případě, že ta jeho kauza postoupí k soudu, a on bude tím prvoinstančním soudem odsouzen, aby dal záruku, že v takovémto případě z funkce premiéra odstoupí. Ani na tuto nabídku nereagoval,“ řekl Hamáček.

Vyjednávání o vládě: teď, nebo nikdy. Komentář Vratislava Dostála

sinfin.digital