Babiš: ČSSD jsem je neurážel, to je nesmysl. Jednalo se v normální a vstřícné atmosféře

ČTK

pav

Předsednictvo ČSSD dnes odpoledne potvrdilo konec vyjednávání o vládě s hnutím ANO a souhlasí s tím, jak vedli vyjednávání předseda ČSSD Jan Hamáček s prvním místopředsedou Jiřím Zimolou. Rozhodnutí padlo jednomyslně, řekl po jednání novinářům Zimola. Hnutí ANO podle něj při vyjednáváních zvolilo cestu odmítnutí stabilní vlády a nyní se snaží pomocí marketingu zastřít podstatu rozdílů v názorech, kvůli kterým vyjednávání skončila neúspěšně.

Hamáček se Zimolou širšímu vedení strany představili, jak jednání s ANO v posledních týdnech postupovala. "Předsednictvo pak jednomyslně všemi hlasy přítomných schválilo náš postup ve vyjednávání o případné koalici a také ukončilo jednání s hnutím ANO o vytvoření případné koalice," uvedl Zimola. O závěru plánuje v sobotu informovat sjezd ČSSD v Hradci Králové, očekává, že delegáti věc vezmou na vědomí.

ANO podle Zimoly zvolilo cestu, kdy odmítlo stabilní vládu, která by hlasovala pro lidi a ČR. "Není to ČSSD, kdo je za to odpovědný, je to hnutí ANO s ohledem na podmínky, které si kladlo a které nebylo ochotno jakkoli měnit," uvedl. Odmítl výroky šéfa ANO Andreje Babiše, že ČSSD šlo při jednáních pouze o místo ministra vnitra pro Hamáčka. "Je to jen marketingový tah, který zastírá podstatu věci, kterou je trestní stíhání nejvyššího člena české vlády," prohlásil.

sinfin.digital