Foldyna pálil do vlastních: Náš volič je chlap, co maká u soustruhu a prodavačka. ČSSD na to zapomněla

ČTK

luš

Řadovými místopředsedy ČSSD budou pardubický hejtman Martin Netolický, poslanec Jaroslav Foldyna a krajská radní z Vysočiny Jana Fialová. Podle informací ČTK je v prvním kole hlasování zvolili delegáti dnešního sjezdu sociální demokracie. Ve vedení doplní předsedu strany Jana Hamáčka a jeho statutárního místopředsedu Jiřího Zimolu. Nejtěsněji za hranicí potřebnou ke zvolení zůstali poslanci Roman Onderka (230 hlasů) a Antonín Staněk (167). Do druhého kola postoupili ještě Miroslav Dvořák (108) a Jana Vajdíková (101). Z této čtveřice budou delegáti vybírat poslední dva členy nejužšího vedení strany. Z posledního vedení, které v únoru rezignovalo, dnes nekandiduje nikdo.

Sjezd ČSSD začal v Hradci v únoru, kdy se na volbu místopředsedů k novému šéfovi Janu Hamáčkovi a jeho zástupci Jiřímu Zimolovi nedostalo. Počet uchazečů je nakonec nižší než v únoru, kdy se počet avizovaných kandidátů pohyboval kolem třicítky. Hamáček dnes řekl, že konkrétní lidi nepodpoří, přál by si ale v nejužším týmu úspěšné krajské a regionální politiky.

Netolický uvedl, že se ČSSD musí přestat bát šéfa ANO Andreje Babiše. Dobrý politik podle něj může být dobrý v byznysu, ale neplatí to naopak. „Musíme hájit náš program, i když nám ho ANO zčásti ukradlo. Ale naše myšlenky a tradice jsou silnější než Babiš,“ voliči ČSSD podle něj v Česku pořád jsou, jen se přestěhovali k Babišovi a žádají, aby se socialisté vrátili ke svému programu.

Klíčové bude chování Zemana: Podrží Babiše, nebo přijde s vlastní hrou? táže se politolog

sinfin.digital