Foldyna, Fialová, Netolický a Onderka. ČSSD si zvolila nové místopředsedy a potvrdila konec jednání s ANO

ČTK

luš

Čtyři z pěti místopředsedů dnes zvládla zvolit Česká strana sociálně demokratická (ČSSD) na pokračování svého sjezdu v Hradci Králové. Předsedu Jana Hamáčka a statutárního místopředsedu Jiřího Zimolu doplní v nejužším vedení krajská radní z Vysočiny Jana Fialová, poslanci Jaroslav Foldyna a Roman Onderka a pardubický hejtman Martin Netolický. ČSSD také hladce potvrdila konec jednání o koaliční vládě s ANO, naopak kvůli přísnému kvóru a nepřítomnosti řady delegátů neprošla většina ze zvažovaných změn ve stanovách.

Nejúspěšnější byla při hlasování sjezdu Fialová, která chce podle svých slov s novým vedením změnit situaci, kdy se strana potápí, zatímco „nahoře na parníku se tancuje“. Strana by se podle ní měla vrátit zpět do regionů a víc naslouchat lidem. V prvním kole ČSSD vybrala také Foldynu, který je ve straně známý neortodoxními názory a blízkým vztahem s prezidentem Milošem Zemanem, a Netolického.

Ve druhém kole hlasování byl zvolen Onderka, který v únoru neúspěšně kandidoval na statutárního místopředsedu. O šest hlasů naopak neuspěl olomoucký primátor Antonín Staněk, původní uchazeč o místo předsedy. Pátého řadového místopředsedu tak nakonec nebude vybírat sjezd, delegáti k tomu pověřili nejvyšší orgán mezi sjezdy, kterým je ústřední výkonný výbor.

„Rebel“ Foldyna vyhlásil konec názorové jednotnosti. ČSSD chce vytáhnout na dvacet procent

sinfin.digital