Výběr vrtulníků pro armádu bude bez veřejné soutěže. Oslovíme nejméně 3 uchazeče, říká Šlechtová

ČTK

raz

Zakázku na nákup 12 nových víceúčelových vrtulníků zadá ministerstvo obrany bez veřejné soutěže. Osloví minimálně tři uchazeče. Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (ANO) to dnes řekla novinářům při návštěvě letecké základny v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku. Uvedla, že si přijela ověřit specifikaci nových strojů, které armáda požaduje.

Víceúčelové stroje mají nahradit bojové vrtulníky Mi-24. Česká vláda v minulosti oslovila americkou a italskou vládu. Americká vláda nabídla vrtulníky UH-1Y od firmy Bell, italská stroje AgustaWestland AW139M od firmy Leonardo. Ministryně zopakovala, že žádná z nabídek české straně nevyhovovala. „V tuto chvíli jsem rozhodla o tom, že už žádný marketingový průzkum dělat nebudeme. Dva roky stačilo, nechci utrácet nadále lidské zdroje, ani čas, ani peníze lidí, kteří se na tom podíleli,“ řekla.

Jaké dodavatele ministerstvo osloví, nechtěla komentovat. Zveřejní je až při zadání zakázky. Podklady pro ni se v tuto chvíli dokončují. „Pokud se mají dělat velké akvizice, které stojí miliardy, nebudu zadávat něco, o čem se domnívám, že je lichá informace, nebo mi není sdělováno úplně dle pravdy,“ řekla po prohlídce vrtulníků v Náměšti Šlechtová. Prověřila si při ní poslední verzi specifikace, kterou armáda ministerstvu poskytla. „Jsou tam věci, které chci doladit, než bude zpracovaná zadávací dokumentace,“ uvedla Šlechtová.

Facebook šel po datech z nemocnic, ukládá úplně vše. Zuckerberg jde přes mrtvoly, říká Dočekal

sinfin.digital