5 důležitých věcí, které se dějí právě teď

Info.cz

Spojené státy americké musí opustit 96 ruských diplomatů a jejich rodinných příslušníků, prezident Putin odvetná opatření nechystá. České republice hrozí epidemie chřipky, tři nemocní už zemřeli. Polsko se loučilo se zavražděným řidičem Lukaszem Urbanem, na obřad se dostavil i prezident Andrzej Duda. Co dalšího se dnes stalo?

Vyhoštění diplomatů

Prezident Barack Obama rozhodl, že USA musí opustit 35 ruských diplomatů a jejich rodinných příslušníků. Důvodem jsou hackerské útoky, které podle amerických tajných služeb koordinoval Kreml, a které mohly ovlivnit předvolební nálady v zemi. Prezident Vladimir Putin bezprostřední odvetná opatření nechystá, podle agentury TASS se nechal slyšet, že je to pod jeho úroveň.

Chřipková epidemie

České republice hrozí chřipková epidemie, počet nemocných stoupl v minulém týdnu o 54 %, což podle Státního zdravotního ústavu svědčí o epidemii. Na Vysočině tři nemocní zemřeli, nejvíc postižených je ale v Olomouckém kraji. Na vývoj situace reagují také nemocnice, řada z nich do odvolání zakázala návštěvy pacientů.

Poslední rozloučení

Polsko se naposledy loučilo se zavražděným Lukaszem Urbanem. Řidič kamionu se stal první z dvanácti obětí tuniského teroristy Anise Amriho, který mu ukradl vůz a zaútočil s ním na vánoční trh na náměstí Breitscheidplatz v Berlíně. Smutečního obřadu se zúčastnil polský prezident Andrzej Duda. Hold Lukaszi Urbanovi vzdali řidiči náklaďáků po celém Polsku, když zastavili a minutu troubili.

sinfin.digital