Tisíce lidí vystavily na demonstracích stopku Babišovi. Vadí Čapí hnízdo i to, že vládne bez důvěry

ČTK, lup

Tisíce lidí se večer sešly téměř ve 20 městech po celé republice, aby protestovaly proti trestně stíhanému premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO) a jeho vládě. Největší shromáždění se konalo v Praze, kde na Václavském náměstí demonstrovalo několik tisíc lidí. Na brněnské náměstí Svobody dorazilo podle odhadu ČTK nejméně 2000 lidí. V dalších krajských městech přišly většinou stovky demonstrantů.

Zpěvem české hymny v podání Dagmar Peckové skončila hodinová demonstrace na pražském Václavském náměstí. Sešlo se na ní několik tisíc lidí, zaplnili střední část náměstí od Opletalovy po Vodičkovu ulici. Demonstranti měli desítky transparentů, vlajek ČR a EU. Někteří účastníci se vyhraňovali také vůči prezidentovi Miloši Zemanovi a předsedovi SPD Tomiu Okamurovi. Protest byl zejména ve znamení skandování hesel proti Babišovi.

Mezi přítomnými se objevily plakáty s nápisy "Česko není firma" nebo obrázek Babiše za mřížemi s textem parodujícím název jeho knihy O čem sním, když náhodou spím. Dále pak také například nápis "Nechci Bureše ani Prasedenta".

Organizátoři demonstrace pokládají za nepřijatelné, aby byl premiérem trestně stíhaný člověk, který je vedený jako agent komunistické Státní bezpečnosti. "Pokud by byl premiér z hnutí ANO, ale ne sám Babiš, nebylo by to ideální, ale byli bychom spokojení," řekl ČTK před demonstrací organizátor Mikuláš Minář.

4913047:article:true:true:true

Na úvod akce mávali demonstranti za víření bubnů papírovými peticemi srolovanými do podoby pendreků. Skandovali například "Babiše do koše!" nebo "Ano? Ne!" nebo "Je to pravda, je to tak, vládne nám tu StBák!".

Ač mělo jít o nepolitickou akci, v davu se objevily znaky politických stran například TOP 09 nebo Pirátů.

Ministerstvo si neví rady s důležitou zakázkou na vrtulníky. Začíná znovu, experti se nestačí divit

sinfin.digital