Extremisté z SPD poškodí reputaci Česka v Evropě, kritizuje opozice prezidentovu radu Babišovi

ČTK

raz

Předsedové opozičních stran kritizují postup prezidenta Miloše Zemana, který dnes v Lánech doporučil premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO), aby pokračoval v jednání o nové vládě s SPD a komunisty. Hnutí Tomia Okamury označují za extremistické. Ve středu odpoledne přijme Zeman v Lánech předsedu KSČM Vojtěcha Filipa, o den později za ním pak dorazí Okamura.

„Extremisté z SPD ve vládě by poškodili reputaci ČR v Evropě. Pokud s nimi Andrej Babiš bude vyjednávat, potvrdí, že mu nejde o práci pro lidi, ale jen a pouze o funkci premiéra,“ uvedl na twitteru předseda ČSSD Jan Hamáček.

Právě sociální demokraté s ANO o vládě jednali, s podporou komunistů by měla v dolní komoře 108 hlasů. Rozhovory zkrachovaly minulý týden na tom, že ANO nechtělo ustoupit od nominace Babiše na premiéra. Odmítlo také přenechat ČSSD ministerstvo vnitra, což podle socialistů mělo být zárukou nezávislého vyšetření případu Čapího hnízda, ve kterém je Babiš trestně stíhán. „ČSSD nabízela možnost funkční vlády, bohužel osobní zájmy AB pro něj byly víc než prospěch země,“ dodal dnes Hamáček.

Okamurovo vábení: Většině poslanců ANO by nevadila menšinová vláda s podporou SPD a KSČM

sinfin.digital