Vláda schválila navýšení počtu českých vojáků na zahraničních misích

ČTK

sto

Česká republika by ještě letos mohla vyslat do Iráku, Afghánistánu a Mali asi o 270 vojáků víc. Návrh ministerstva obrany dnes schválila vláda. Materiál zahrnuje i plán zahraničních misí na příští dva roky. Vojáci by se měli podílet na stejných misích jako nyní, příští rok by navíc měli střežit vzdušný prostor nad Pobaltím. Rozšíření armádních misí teď posoudí poslanci a senátoři.

Posílené zahraniční operace by resort obrany stály 2,1 až 2,4 miliardy korun ročně. Současný mandát umožňuje, aby se zahraničních misí zúčastnilo 806 českých vojáků. Vedle Afghánistánu, Mali a Iráku působí třeba na Golanech, Sinaji či v Kosovu. Podle návrhu by se jejich počet měl ještě letos zvýšit na 1081 a příští rok na 1191. V roce 2020 by v misích mohlo působit 1096 českých vojáků.

Návrh na armádní mise v zahraničí nyní putuje k zákonodárcům. Menšinový kabinet v demisi premiéra Andreje Babiše (ANO) bude muset najít pro plán podporu dalších politických stran. Poslancům z ODS, TOP 09 a Pirátské strany se nelíbí, že návrh předkládá vláda v demisi. To, aby mise předložila vláda s důvěrou, by přivítala i KDU-ČSL.

Stojíme proti dobře promazanému stroji, Čapí hnízdo je třeba pohlídat, říká hejtman Bernard

sinfin.digital