Jsme připraveni jednat o vládě s ANO i SPD, řekl Filip po jednání u Zemana

lup

Předseda KSČM Vojtěch Filip jednal v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem o politické situaci. Po schůzce řekl, že komunisté jsou ochotní jednat o vládě s hnutím ANO i s SPD, jak to včera Andreji Babišovi prezident navrhl. Postoj ANO zatím známý není, Babiš chce další postup nejdříve projednat v rámci hnutí. Z něj se ovšem ozývá i nesouhlas se spolupraci se stranami z obou okrajů politického spektra.

Filip řekl, že ho Zeman informoval o úterní schůzce s Babišem a potvrdil, že i nadále plánuje jmenovat Babiše premiérem i podruhé. Zástupci KSČM naopak prezidentovi potvrdili, že jsou připraveni na jednání ve formátu, který Babišovi navrhl. "Slíbili jsme, že přijdeme na jednání. Jaký bude výsledek, je samozřejmě otázka toho, jak to dopadne," řekl Filip. Dodal, že pro komunisty je důležité, aby programový kompromis dohodnutý s ČSSD byl dodržen.

Filip poznamenal, že pro KSČM je důležitá otázka referenda a setrvává na svých sedmi zásadních bodech. Mezi nimi je čtyřletý plán na růst minimální mzdy, otázka důchodů a jejich valorizace, ochrana přírodních zdrojů nebo otázka ochrany vod. "Trvá naše stanovisko, že KSČM do vlády nevstupuje," řekl. K personálním otázkám řekl, že požadavkem komunistů je, aby lidé nominovaní do vlády garantovali, že budou jednat takovým způsobem, aby programový kompromis byl naplněn.

Zeman nezklamal. Klíčová otázka zní, jestli Babiš ustojí alianci s SPD. Komentář Vratislava Dostála

sinfin.digital