Historická premiéra: Izrael pod záštitou Zemana oslaví na Hradě 70. výročí svého vzniku

ČTK

luš

Prezident Miloš Zeman převzal oficiální záštitu nad oslavou 70. výročí vzniku Izraele, která se bude na konci dubna konat ve Španělském sále Pražského hradu. Zeman se oslav zúčastní a během večera vystoupí s proslovem. Serveru Aktuálně.cz to řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Izraelské velvyslanectví si prezidentovy záštity podle své mluvčí Mahuleny Červené velmi váží, pozváno je 1200 hostů.

Podle prezidentské kanceláře jde o naprosto mimořádnou událost a zřejmě o první případ v novodobé historii, kdy se oslavy vzniku cizího státu uskuteční v reprezentativních prostorách Hradu a pod oficiální záštitou prezidenta.

„Nejenom, že je to důležité výročí, ale stát Izrael je pro nás důležitou oporou a inspirací. Spojuje nás společná historie. Při vzniku Izraele stálo tehdejší Československo. Je potřeba si tuto událost připomenout,“ zdůvodnil serveru Ovčáček, proč se akce cizího státu odehraje v sídle českých prezidentů. „Je to osobní rozhodnutí pana prezidenta Zemana a vyjádření mimořádného přátelství k Izraeli,“ dodal.

Podle Ovčáčka bude z Pražského hradu podtrhnutí spolupráce mezi Českou republikou a Izraelem zaznívat velmi významně. „Snažíme se pozitivně tlačit na českou vládu, aby v této iniciativě navazovala,“ doplnil Ovčáček.

Podle mluvčí ambasády je oslava 70. výročí Dne nezávislosti Izraele v prostorách Pražského hradu, jenž je po staletí symbolem a srdcem české státnosti, důkazem „výjimečných a přátelských vztahů mezi oběma zeměmi“.

sinfin.digital