Babiš jde otočku ANO řešit se Zeman. Ten mu doporučoval jednat s SPD a komunisty

ČTK

raz

Prezident Miloš Zeman se dnes odpoledne v lánském zámku setká s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO). Budou mluvit o vývoji vyjednávání o vládě poté, co se vedení ANO ve čtvrtek rozhodlo vrátit k rozhovorům s ČSSD. Předchozí jednání mezi ANO a ČSSD skončilo před týdnem neúspěšně, Zeman poté doporučoval Babišovi, aby hledal podporu pro svou vládu u KSČM a SPD.

ANO se rozhodlo vrátit k jednání s ČSSD poté, co část poslanců i někteří čelní představitelé hnutí dávali najevo, že nesouhlasí s tím, aby se na vládě podílela SPD. Babiš chce dnes Zemanovi situaci vysvětlit. Nadále počítá s tím, že by se případná koaliční vláda ANO a ČSSD, která má ve Sněmovně jen 93 poslanců, opírala o hlasy KSČM.

Vyjednavači ANO a ČSSD se k dalším rozhovorům sejdou v pondělí večer. Sociální demokraté čekají, s čím ANO přijde, potom se rozhodnou, zda budou v jednání o vládě pokračovat. První vyjednávání mezi oběma uskupeními dospěla v otázce programu prakticky ke kompletní dohodě, zkrachovala ale na personáliích. ČSSD vadila účast trestně stíhaného Babiše ve vládě, ANO od jeho nominace odmítlo ustoupit a nesouhlasilo ani s tím, že by jako garanci nezávislého vyšetřování přenechalo sociálním demokratům ministerstvo vnitra.

sinfin.digital