Návratem k ČSSD Babiš neriskuje. Pokud jednání opět zkrachuje, cestu k SPD bude mít jistou, říká politolog

V pondělí večer se uskuteční první schůzka zástupců hnutí ANO a sociálních demokratů v rámci druhého pokusu vyjednat společnou vládu. K jednomu stolu obě strany usednou poté, co se minulý týden předseda hnutí ANO Andrej Babiš podvolil kritickým hlasům svých spolustraníků, kteří odmítali případný vznik vlády opřené o strany situované na obou okrajích české politiky. A nevadila jim ani tak podpora od komunistů, jako především od rasistické a xenofobní SPD Tomia Okamury. Podle politologa Lubomíra Kopečka dal Babiš návratem k jednání s ČSSD přednost méně riskantní variantě. Kdo naopak riskuje, jsou podle něj sociální demokraté. „Je totiž zjevné, že obnovení jednání s hnutím ANO vyvolá velké spory uvnitř ČSSD,“ říká expert pro INFO.CZ.

Za nejslabší a nejrizikovější moment Kopeček označuje vnitrostranické referendum sociální demokracie, ve kterém mají straníci konečnou dohodu s ANO stvrdit. Ostatně INFO.CZ o tom v uplynulých týdnech v podobném duchu informovalo hned několikrát.

Pokud totiž bylo po celou dobu dosavadního vyjednávání vedení sociálních demokratů tak či onak ochotno dospět k dohodě, v regionech zaznívala na adresu případného vládního angažmá po boku hnutí ANO dlouhodobě poměrně výrazná kritika a rezervovanost. Sociální demokraty k tomu vede zkušenost. Tratili už v minulém volebním období, a to byli ve vládě s hnutím ANO a lidovci v nepoměrně výhodnější pozici – měli post předsedy vlády i nejvíce ministrů.

Babiš boj s ČSSD vyhraje i bez vnitra, neschopná levice mu sama mete cestu. Komentář Petra Holce

sinfin.digital