Diletantství, chameleon, kritizuje opozice Babiše za Sýrii. Nálet měl podle něj odradit od chemických útoků

ČTK

lup

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) dnes při návštěvě Karlovarského kraje řekl, že nálet USA, Británie a Francie v Sýrii má odstrašit od používání chemických zbraní. V sobotu spojenecký zásah označil za nevyhnutelný, v neděli řekl, že nic neřeší. Představitelé ODS a TOP 09 Babiše za změnu postoje kritizovali.

"Útok má odstrašit od používání chemických zbraní. Nicméně si myslím, že Evropa udělala chybu, když ten region přenechala politickému vlivu Turecka, Ruska a Íránu. Měli jsme být aktivnější a hned po nástupu prezidenta (USA Donalda) Trumpa jsme se měli snažit dostat za jednací stůl všechny aktéry včetně Ruska. Doufejme, že tím skončí útoky chemickými zbraněmi, ale obávám se, že to nevyřeší problém v Sýrii jako takový," řekl dnes Babiš na dotaz, jaké je stanovisko Česka k zásahu v Sýrii.

V sobotu vydal Babiš stanovisko, ve kterém se jednoznačně stavěl na stranu USA, Británie a Francie. "Úder proti syrskému režimu, který útočí chemickými zbraněmi na civilní obyvatelstvo, byl nevyhnutelný," napsal tehdy na twitteru. Zároveň vyzýval světové mocnosti, aby jednaly o mírovém řešení syrského konfliktu.

Turecko: V Sýrii nejsme na ničí straně, máme vlastní priotiry

sinfin.digital