Slovákům utekl před nosem obávaný boss mafie. Zláká ho Česko? Kriminální esa tu čile podnikala

Jan Hrbáček

Kápo východoslovenské mafie Robert Okoličány unikl minulý týden před doživotním trestem a doslova policii před očima do zahraničí. Jeho kousek připomíná temné kapitoly a výsostné místo, které má u slovenských mafiánů blízká Praha, potažmo Česká republika. Jiní slovenští mafiáni tu totiž nerušeně podnikají nebo léta podnikali. Ke čtvrtstoletí odsouzený obávaný zabiják Dlouhý Laco například působil ve firmě se synem někdejšího náčelníka Státní bezpečnosti Alojze Lorence.

Doživotí. Tak zněl výrok slovenského Nejvyššího soudu, který Róberta Okoličányho poslal před týdnem do vězení. Mafián se vynesení rozsudku nezúčastnil. Překvapivé je, že i když soudy řešily jeho věc od roku 2007, byl kápo jednoho z nejobávanějších gangů na Slovensku v průběhu soudního řízení na svobodě. Soud po vynesení rozsudku uložil policii, aby odsouzeného eskortovala do vězení. Jenže Okoličány nebyl k sehnání. Byl sice ve stejný den viděn na východním Slovensku, ale stihl záhadně zmizet do zahraničí. Za hranice, konkrétně na západ přes řeku Moravu, se v minulosti uchýlilo hned několik slovenských mafiánů.

Dlouhý Laco v Kutné Hoře

Ve vězení má strávit 25 let, na svědomí má mimo jiné vraždu bratrance šéfa slovenské politické strany Most–Híd Bély Bugára. Jmenuje se Ladislav Bališ. V podsvětí je ale známý spíše pod přezdívkou Dlouhý Laco. Tibora Bugára s kumpány uškrtil v roce 1999 řetězem na známých Slunečných jezerech nedaleko Bratislavy. Tělo se našlo až v roce 2015.

To už řadu let Bališ působil jako společník a vlastník čtyřicetiprocentního podílu ve společnosti s ručením omezeným s názvem LB Promotion v Kutné Hoře. Vlastníkem třicetiprocentního podílu v této společnosti je jistý Vladimír Lorenc – syn někdejšího náčelníka Státní bezpečnosti - generála Alojze Lorence.

Bališova a Lorencova česká LB Promotion má v portfoliu činností uveden velkoobchod, reklamní činnost, marketing, realitní činnost nebo pořádání kulturních akcí.

Ježíš znásilňující muslimku? Jsme na hranici cenzury, výhrůžky předám policii, říká Glaser

sinfin.digital