Jsme strašně rezignovaní. Skvělé priority neumíme prodat, říká Konečná před střetem se stalinisty

Markéta Žižková

Lucie Bednárová

Komunistická europoslankyně Kateřina Konečná je před sjezdem KSČM jedním z těch, o kom se diskutuje jako o možném budoucím lídrovi partaje. Jakou má mezi straníky podporu, zjistí už v sobotu, kdy poměří síly třeba s Josefem Skálou, který platí za zastánce radikální linie, mnohdy označované jako stalinistické. Konečná chce jako zástupkyně mladší generace se zkušeností z Bruselu naopak rozhýbat těžkopádné stranické struktury a dát KSČM modernější tvář. „K řadě témat se jako komunisté nejsme schopni dnes postavit. Vidím, že by se KSČM mohla rozkročit daleko dál,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ. Proč komunisté neumí s Facebookem? Jak hodnotí jednání o vládě? A proč považuje za důležité mít slovo na unijní půdě?

Vaši dva hlavní soupeři v boji o post předsedy strany jsou Vojtěch Filip a Josef Skála, tedy muži, kteří jsou o generaci starší než vy. Vnímáte se jako kandidátka nové generace?

Já jsem ve své podstatě člověk, který je vůči sobě velmi náročný, takže bych o sobě nikdy neřekla, že jsem představitelka. Z druhé strany i tématy, kterými se zabývám, jako daňové ráje, obchodní smlouvy TTIP a další, bych se zařadila k modernímu pojetí levice 21. století, jak ho vnímáme v evropských státech.

Myslím, že jsme trochu rezignovali na to, abychom některá témata otevírali, například i nepodmíněný základní příjem, a že jsme se uzavřeli do programu, který všichni známe, ale dále ho nerozvíjíme. Já jsem člověk, který chce v České republice třeba dalších čtyřicet let žít a říká si, co bude za deset let. K řadě témat se jako komunisté nejsme schopni dnes postavit. Vnímám se tedy jako člověk, který respektuje historii, má úctu k tomu, co doteď KSČM za 25 let udělala, ale vidí, že by se mohla rozkročit daleko dál. Vnímám se jako zástupkyně generace, která bude mnohem více založena na konsensu a dialogu.

Máte pocit, že nyní je přesně ten čas, kdy je nutné udělat ve vedení KSČM změny?

Už několikrát jsem byla vybízena k tomu ujmout se vedoucích funkcí. Vždy jsem ale tvrdila, že je ještě čas. Myslím, že nyní jsme v momentu, že pokud si budeme ještě chvíli říkat, že zbývá čas, tak pak už bude pozdě. Hlavně mě už také začalo mrzet, že některé věci neumíme dostatečně otvírat, že neumíme pracovat se sociálními sítěmi a udělat moderní marketing tak, jak to umí třeba tady moji kolegové ve frakci (KSČM je v Evropském parlamentu členem politické skupiny Evropská sjednocená levice a Severská zelená levice GUE/NGL; pozn. redakce). Ty lidi máme, ale nedáváme jim příležitost.

Beneš a Gottwald zatnuli tipec kolaborantským elitám. Teď je šance na reprízu, nepochybuje Skála

sinfin.digital