Sněmovna podpořila návrh KSČM na zrušení zákazu dodávek do íránské elektrárny v Búšehru

ČTK

mst

Sněmovna dnes v prvním čtení i přes kritiku pravice podpořila návrh poslanců KSČM na zrušení zákona o zákazu dodávek do íránské jaderné elektrárny Búšehr. Předloha odolala návrhu na zamítnutí, který vznesl předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura a který podporovaly i další strany.

Pravice komunistickou předlohu kritizovala a poukazovala hlavně na bezpečnostní aspekty, komunisté naopak argumentovali tím, že zákon je překonaný a poškozuje zájmy českých firem. Předlohou se nyní má zabývat šest sněmovních výborů.

Vláda jako celek měla k aktuálnímu návrhu neutrální stanovisko, negativní stanovisko mělo ministerstvo obrany. Zrušení zákazu naopak podporuje Svaz průmyslu a dopravy ČR, loni se za zrušení zákazu vyslovila i Hospodářská komora ČR. S návrhem zrušit zákon z roku 2000 přišla KSČM již v roce 2009 a předložila ho i v minulém volebním období. Se stejným návrhem přišla i bývalá koaliční vláda, Sněmovna ho ale neschválila.

Pro zamítnutí dnes hlasovali hlavně poslanci ODS, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, připojilo se k nim i pět poslanců ANO a čtyři poslanci Pirátů.

Nevidíme umírat děti, povinné očkování je potřeba. Nemůže za alergie ani autismus, říká pediatrička

sinfin.digital