ČSSD vstupuje podruhé do stejné řeky. Předsednictvo rozhodlo, že obnoví jednání s ANO o vládě

ČTK

luš

ČSSD obnoví rozhovory o vládní spolupráci s hnutím ANO. Rozhodlo o tom dnes předsednictvo strany. Babiš sociálním demokratům nabídl pět ministerstev včetně vnitra. Po zhruba dvě a půl hodiny trvajícím zasedání širšího vedení se podle informací ČTK vyslovilo proti opětovnému otevření koaličních rozhovorů pět členů předsednictva ČSSD, pro bylo 14 a sedm se jich zdrželo. Předseda ČSSD Jan Hamáček pak na tiskové konferenci zdůraznil, že nabídka pěti ministerstev včetně resortu vnitra sociální demokraty přivede k jednacímu stolu s ANO, o uzavření vládní spolupráce ale rozhodnou další rozhovory. „Nic není ukončeno,“ uvedl.

Filip po schůzce s Babišem ČTK řekl, že KSČM se chce na jednáních o obsazení problematických ministerstev podílet. Jaké pokládá za problematické, neupřesnil. ANO a ČSSD nemají ve Sněmovně 101 hlasů, připomněl. "Platí pořád názor KSČM, že do problematických resortů má být dohoda tří stran, ne dvou stran. Sto jedna opravdu ANO a ČSSD nemá," uvedl Filip. Jak budou komunisté dál postupovat, chce oznámit po sobotním sjezdu, na němž obhajuje funkci.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček označil rozhodnutí vedení sociálních demokratů obnovit rozhovory o vládě s ANO za státotvorné. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil má postup socialistů za legitimní rozhodnutí, varuje ale, že Babiš proti ČSSD využije ve Sněmovně fungující hlasovací koalici s KSČM a SPD. "To nejpodstatnější na této zprávě a této potenciální koalici je fakt, že se tu rodí vláda za účasti nebo za podpory komunistů. ANO i ČSSD tím překračují pomyslnou červenou čáru. Andrej Babiš si plní sen za příliš velkou cenu a ČSSD prodává zemi za příliš malou," soudí šéf ODS Fiala.

„Nebylo jednoduché rozhodování, neznamená to, že do té vlády vstupujeme,“ uvedl. Dodal, že pro pokračování jednání hovoří například to, že ve vládě budou moct sociální demokraté prosadit růst důchodů, obnovení proplácení nemocenské a bránit privatizaci školství a zdravotnictví.

Vedle ministerstva vnitra, jehož vedení ČSSD má zajistit, že policisté vyšetřující trestně stíhaného premiéra v dotační kauze nebudou vystaveni nátlaku, by měli sociální demokraté získat pro prosazování jejich programu zásadní ministerstvo práce a sociálních věcí, dále resort zemědělství, kultury a zahraničí, nebo obrany.

Hamáček se potřebuje na dohodě o vládě udělat, ne oddělat. Pochopí to Babiš? Komentář V. Dostála

sinfin.digital