Demolice vepřína v Letech: ministerstvo na ni chce dodatečně 117 milionů z rezervy

ČTK

lup

Ministerstvo kultury (MK) požaduje navýšit svůj letošní rozpočet o 117 milionů korun na demolici vepřína v Letech. Peníze by měly být uvolněny z vládní rozpočtové rezervy. Loni vláda schválila výkup vepřína za 451 milionů korun. Další peníze jsou ale potřeba na demolici budov, sanaci areálu a vybudování památníku v místě koncentračního tábora pro Romy. Dodatečné náklady se nestihly zanést do letošního státního rozpočtu, ministr kultury v demisi Ilja Šmíd proto navrhne vládě změnu loňského usnesení týkající se Letů.

Areál vepřína převzalo do své správy Muzeum romské kultury, které je příspěvkovou organizací MK. Šmíd také požaduje navýšení rozpočtu ministerstva v příštích letech tak, aby mohlo muzeum zaplatit další pracovníky. Na pondělním jednání vlády proto předloží materiál, který by měl loňské usnesení vlády revokovat.

Stát uzavřel smlouvu s majitelem vepřína v Letech u Písku loni v listopadu. Kupní smlouvu uzavřeli ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová a předseda představenstva firmy AGPI, majitele vepřína, Jan Čech. Při podpisu smlouvy se odhadovalo, že přibližně 90 milionů korun bude stát odstranění budov a ekologické zátěže, 20 milionů korun pak vybudování pietního místa. Na něj by měly přispět takzvané norské fondy, památník má zahrnovat pietní síň a park a malou expozici s edukačním programem.

Část vepřína bych zachoval jako pomník kolaborace a lhostejnosti, tvrdí o Letech publicista Pape

sinfin.digital