Odvolání Okamury z vedení sněmovny? Je to zásadní věc, tvrdí Valachová z ČSSD

Podle Kateřiny Valachová z ČSSD je změna poměrů ve vedení sněmovny či ve výborech naprosto zásadní věc. Nejen proto sociální demokraté požadují odvolání zástupců SPD z vedení dolní parlamentní komory a z výborů. ČSSD podle Valachové potřebuje od hnutí ANO jasný signál, že nehraje dvojí hru. Dosud totiž podle jejích slov panovala uvnitř sociální demokracie pochybnost, zda si předseda ANO Andrej Babiš nenechává pootevřená zadní vrátka k Tomiu Okamurovi pro případ, že dohoda o společném vládnutí mezi hnutím ANO a ČSSD nevznikne.

Andrej Babiš odmítá zohlednit požadavek sociální demokracie, aby součástí vlády nebyl ani nepravomocně odsouzený politik. Jak velká komplikace je to v souvislosti se vznikající dohodou o společném vládnutí hnutí ANO a ČSSD?

Můj osobní názor je, že ten výrok Andreje Babiše zněl trochu jinak. On na otázku týkající se jeho trestního stíhání reagoval tak, že je na to už alergický a že vzhledem k tomu, že se cítí nevinný, tak už nechce ani slyšet možné další varianty toho, jak otázku trestně stíhaného premiéra řešit. To bych řekla především.

Druhá věc: všichni asi víme, že není zrovna obvyklé, když v čele naší země stojí trestně stíhaný premiér. Stejně tak je férové si přiznat, že je v tuto chvíli sociální demokracie v situaci, kdy se snaží najít co nejlepší řešení pro budoucí směřování naší země z hlediska vývoje demokracie, či z hlediska naší zahraniční politiky.

Co je ochotna ČSSD obětovat, případně za jakou cenu je schopná společnou vládu s hnutím ANO podstoupit, budeme vědět až po vnitrostranickém referendu. Rozhodnou to všichni sociální demokraté.

Senátoři ČSSD nechtějí do vlády s Babišem. Hamáček: Nechápu tu razanci ani načasování

sinfin.digital