Babiš nás potřebuje jen na hlasování o důvěře. Zachraňujeme ho na postu premiéra, burcuje Dienstbier

Hodinu předtím, než začala schůzka předáků sociální demokracie se zástupci hnutí ANO o vládní dohodě, zveřejnil senátor Jiří Dienstbier na svém twitterovém učtu deset bodů, které vysvětlují, proč by sociální demokracie s Andrejem Babišem do vlády neměla vstupovat. Už předtím vzbudilo pozdvižení vystoupení celého senátorského klubu ČSSD, které vedení strany vyzvalo k odchodu do opozice. A zatímco první místopředseda ČSSD Jiří Zimola tvrdí, že si vedení senátory pozve na kobereček, podle Jiřího Dienstbier ČSSD zachraňuje Babiše v pozici premiéra.

Dienstbier přitom nepochybuje, že je jednání ČSSD s hnutím ANO o vládě v čele s premiérem Andrejem Babišem politicky chybné. Připomíná také, že se nedávný sjezd sociálních demokratů usnesl, že účast trestně stíhané osoby ve vládě je zásadní problém. „Přesto vyjednavači ČSSD připouštějí, že Babiš trestně stíhaný za závažný zločin může být premiérem do odsouzení soudem prvního stupně, klidně i celé volební období,“ upozorňuje Dienstbier.

Pokud jde o tezi, že ČSSD zachraňuje Babiše v pozici premiéra, Dienstbier vysvětluje, že předseda hnutí ANO jinou šanci být premiérem a získat důvěru ve sněmovně nemá. Zdůvodňuje to tím, že se nedávno část klubu hnutí ANO postavila proti vládní spolupráci s SPD. A tak jako jiní opoziční politici, i Dienstbier připomíná, že by jiný kandidát hnutí ANO na premiéra okamžitě otevřel prostor pro vznik většinové vlády nezávislé na SPD a KSČM.

Odvolání Okamury z vedení sněmovny? Je to zásadní věc, tvrdí Valachová z ČSSD

sinfin.digital