Samozvaný doněcký konzulát v Ostravě končí, soud potvrdil jeho zrušení

Info.cz

Vrchní soud v Olomouci dnes potvrdil zrušení samozvaného doněckého konzulátu v Ostravě. Zamítl tak odvolání předsedkyně zapsaného spolku Zastupitelské centrum Doněcké lidové republiky a údajné honorární konzulky Nely Liskové. Podle usnesení soudu byla činnost spolku nezákonná a překrývala se s činností jiných subjektů veřejné správy. Lisková po rozhodnutí uvedla, že zváží dovolání k Nejvyššímu soudu. Ve své činnosti chce pokračovat dál.

Spolek byl zapsán do obchodního rejstříku a jako předmět činnosti měl uvedenu spolupráci s doněckou oblastí. Rozpor se zákonem tehdy nebyl shledán. Jen dva dny poté si změnil stanovy a označil se za Zastupitelské centrum Doněcké lidové republiky a předsedkyně spolku se označovala jako honorární konzul. „Což je v rozporu s vídeňskou úmluvou o konzulárních stycích, protože to nerespektuje územní celistvost Ukrajiny,“ uvedl mluvčí soudu Stanislav Cik. „Jde o stát, který není na světě uznaný,“ uvedla předsedkyně senátu Alena Ježková.

Lisková s rozhodnutím nesouhlasí. U soudu uvedla, že neshledává důvody, ke zrušení spolku. Poukázala na to, že je zvláštní, že rok spolek fungoval a poté musel být po intervenci tehdejšího ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) zrušen. „Vnímám to jako politickou kauzu. My jsme splnili podmínky pro založení spolku. Nevidím nic špatného na tom, že je tady nějaká družba mezi dvěma slovanskými národy,“ uvedla Lisková. Podle ní jde o omezování osobnostních práv.

Babišovi jsem věřila a dvakrát mě podrazil. Řídí nás korupce, budou padat mosty, říká Pošvářová

sinfin.digital