Kam míří Babiš? Na Východ nebo na Západ? Neví ani on sám, říká politolog Kroupa

Jana Bendová

Dnešní Miloš Zeman je jiný člověk než ten, se kterým se kdysi přátelil. Česká demokracie prožívá zatím NEJHLUBŠÍ PÁD za poslední čtvrtstoletí, říká filozof a politolog Daniel Kroupa (69) – muž, který prošel disentem, Chartou 77, byl žákem filozofa Jana Patočky, topičem, čerpadlářem, šéfem politické strany ODA, poslancem i senátorem. A co mu nejvíc v polistopadové éře vadí? Že se politika vykašlala na lidi, kteří žijí v naprosté bídě.

Začněme aktuálně: devětadvacet let po Listopadu se můžeme dočkat vlády trestně stíhaného politika, evidovaného agenta StB, podporované komunisty. A stále není vyloučeno, že se do hry mohou vrátit i Okamurovi extremisté. Co takové situaci z pohledu filozofa říkáte?

Za těch více než pětadvacet let česká demokracie prošla mnohými vzestupy a pády a tohle je ten nejhlubší. Doufali jsme, že takový nikdy nepřijde. Vláda hnutí ANO s podporou komunistů zničí étos, s nímž jsme po 17. listopadu obnovovali demokracii. Spolupráce s SPD by pokazila i pověst naší republiky v zahraničí. Jedinou nadějí, která zbývá, je, že se takový étos znovu probudí v mladé generaci.

Chyba Zemana: Kdyby z Babiše neudělal premiéra, vládu s důvěrou už máme, říká Sklenák

sinfin.digital