Turecko je ve válce s terorismem. Dovolená na riviéře Čechy přesto láká

Kristína Paulenková

Michaela Kratochvílová

Je vůbec ještě bezpečné jezdit do Turecka? Odpověď není jednoznačná. Turecko láká turisty na krásné pláže, památky, dobré ceny i vynikající jídlo, jenže země zažila v minulém roce osm vážných teroristických útoků. A trvalo to jen hodinu a půl a Tureckem otřásl první letošní útok, při kterém umírali především návštěvníci z ciziny. Češi se v minulosti báli a zájezdy rušili, teď to ale vypadá, že je už terorismus tolik neděsí. Přispělo k tomu velkým dílem podstatné snížení cen zájezdů.

Cestovní kanceláře ubezpečují, že v letoviscích k žádným útokům nedochází. Turci, pro které je cestovní ruch významným segmentem ekonomiky, dělají všechno pro to, aby se turisté cítili bezpečně.

„Hoteliéři již v minulém roce přijali zvýšená bezpečnostní opatření. Do hotelu se jen tak někdo nedostane, kdo tam nemá co dělat. U vchodů jsou velice často ozbrojené ochranky, byly nainstalovány bezpečnostní rámy a na plážích a v centrech letovisek se pohybují policisté v utajení,“ vysvětluje František Vorel, tiskový mluvčí cestovní kanceláře Blue Style.

Krvavý rok 2016. Teroristé už letos v Turecku zabili nejméně 241 lidí

sinfin.digital