První máj ve znamení hádek: Komunisté se střetli s odpůrci, v Plzni zasahovali těžkooděnci

luš

Oslavy prvního máje v Praze se ani letos neobejdou bez kontroverzí. Mítink komunistů u Křižíkovy fontány na holešovickém Výstavišti narušili aktivisté. Jednička kandidátky komunistů do voleb Marta Semelová vyzvala policii k rozehnání odpůrců, antikonfliktní tým ale slovní přestřelky a strkanice řešil domluvou. V Plzni na shromáždění protiimigračních stran, kam dorazili i odpůrci pravicových extremistů, museli u drobného konfliktu zasáhnout policisté. 

Na Výstavišti se jako každý rok sešly stovky komunistů. Dorazily ale i zhruba tři desítky protikomunistických aktivistů. Nechyběly americké vlajky, vlajky EU a NATO či slogany, jako jsou „Česko není Rusko“, „Bez komoušů na věčné časy“ či „Proletáři všech zemí, vyližte si p*del“.

K vyostření situace došlo v okamžiku, kdy aktivisté vstoupili do areálu a začali se mísit s komunisty. Podle redaktora Aktuálně.cz Tomáše Klézla na místě propukaly hádky i drobné strkanice, které krotily antikonfliktní týmy. 

„My se hádat nebudeme. Nikdy neklesneme na úroveň, abychom se nebavili slušnými slovy,“ komentovala „narušitele“ moderátorka oslav. Jeden z příznivců KSČM Karel Svoboda označil aktivisty za „pohrobky Havla“.

Jednička kandidátky komunistů do voleb Marta Semelová na pódiu označila odpůrce za chátru a vyzvala policii, aby je rozehnala. Na jednom z antikomunistických transparentů bylo dáno rovnítko mezi symboly srpu a kladiva a hákového kříže, což je podle Semelové znevážení obětí druhé světové války z řad komunistického odboje. Doplnila, že chce proti autorům transparentu podat trestní oznámení.

Ještě ostřeji se vyjádřil další kandidát KSČM do Senátu Karel Skoupil. Přítomné názorové odpůrce označil za tupce a přirovnal je k henleinovcům. „Vážení pomatenci, vemte se za ruce a běžte do prdele!“ vzkázal jim. Parafrázoval tím jeden z transparentů odpůrců, na kterém stálo „Evropa je náš domov, chcete-li na východ, táhněte na Sibiř!“

Na prvomájové akci už tradičně hrála dechovka, na místě byly také stánky s občerstvením, propagačními materiály či knihami. Oslavy se letos musí obejít bez bývalého generálního tajemníka ÚV KSČ Miloše Jakeše. Pětadevadesátiletého matadora skolila dle webu Blesk.cz nemoc.  

sinfin.digital