Cenzura, nebo služba veřejnosti? Nový Chovancův úřad budí emoce

Vendula Stadlerová

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám začalo oficiálně fungovat k začátku nového roku. Debatu o tom, co má nové oddělení na ministerstvu vnitra skutečně na starost, rozpoutal minulý týden prezident Miloš Zeman, který ve svém vánočním poselství varoval před novodobým „Koniášem“ a cenzurou internetu. Hrad teď proti centru brojí na sociálních sítích.

Na skutečnou cenzuru nemá centrum žádný vliv ani nástroje, tvrdí jeho šéfka Eva Romancovová. Ujišťuje, že Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH) nebude novou zpravodajskou službou ani nebude mazat obsah z internetu. „Nedomníváme se, že by to byla dobrá metoda boje proti dezinformacím, naopak věříme v to, že je potřeba vysvětlovat a reagovat na dezinformace, uvádět k nim pravdivé informace, které ministerstvo vnitra v oblasti vnitřní bezpečnosti má,“ uvedla Romancovová pro Radiožurnál s tím, že její centrum nemá ani možnost vést s nikým jakékoli řízení.

Prověříme za vás!

Úkolem jejího týmu bude odhalovat nebezpečné dezinformace ve veřejném prostoru a informovat o nich úřady, média i veřejnost. Nepravdivé zprávy kolující po internetu hodlá například zveřejňovat na twitteru nebo ve veřejně dostupném newsletteru. 

Zemanovo vánoční poselství: Ne cenzuře, muslimskému terorismu a zneužívání dávek

sinfin.digital