Zeman podpořil vyšetřování OKD na půdě Sněmovny. Zajímat ho bude i postoj ministrů Babišovy vlády

ČTK

luš

Prezident Miloš Zeman má zájem na tom, aby sněmovní vyšetřovací komise k OKD našla viníky hospodářského úpadku těžební společnosti OKD. Novinářům to dnes po jednání na Pražském hradě řekli předseda komise Lukáš Černohorský (Piráti) a člen komise Josef Hájek (ANO). Černohorský předpokládá, že komise by měla závěry svého šetření představit v říjnu, do konce pololetí by mohly být známy první předběžné výsledky.

Černohorský a Hájek chtěli se Zemanem mluvit zejména o situaci kolem OKD v letech 1998 až 2002, kdy byla současná hlava státu premiérem. „Probírali jsme jak standardní způsoby privatizace, které probíhaly v 90. letech, tak jsme se zabývali následnou ekonomickou stránkou, kdy docházelo k postupnému vyvádění ekonomických prostředků ze společnosti OKD,“ řekl Černohorský novinářům po hodinové debatě se Zemanem.

„Pan prezident nás podporuje, chce, aby naše vyšetřovací komise dospěla k tomu, aby viníci byli potrestáni,“ řekl Hájek. Zeman podle něj za hlavního viníka situace OKD považuje jejího dřívějšího majitele Zdeňka Bakalu. Hájek také podotkl, že Zeman se chce na řešení situace kolem OKD ptát i nových ministrů při jejich jmenování.

Cabada: SPD má rasistické a xenofobní výroky. Problémy má i KSČM, je ale domestikovanější

sinfin.digital