V Kremlu musí být na Zemana hrdí. Slouží ruské propagandě, reagují na kauzu novičok politici

ČTK

raz

Pravicoví politici se pustili kvůli kauze novičok do ostré kritiky prezidenta Miloše Zemana, podle nich totiž pomahý ruské propagandě. Zemanovy výroky o někdejší výrobě nervově-paralytického jedu novičok v Česku neslouží zájmům České republiky ani bezpečnosti země, uvedl šéf ODS Petr Fiala. Podle předsedy hnutí STAN Petra Gazdíka se Zeman chová jako aktivní agent Kremlu. Místopředseda ODS Martin Kupka uvedl na sociálních sítích, že vyjádření Zemana umožní spřádat nejrůznější spiklenecké teorie. „V Kremlu musí být na našeho prezidenta opravdu hrdí,“ napsal. Místopředseda zahraničního výboru Sněmovny Jan Lipavský (Piráti) chce kvůli kauze pozvat zástupce zpravodajců, na základě jejichž zpráv prezident o novičoku v Česku hovořil, na jednání výboru. Zemana se naopak zastal předseda SPD Tomio Okamura.

Čtvrteční vyjádření Zemana o výrobě jedu v Česku v malém množství jako argumentu k tvrzení, že britská vláda klame v případu otrávení bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Salisbury, dnes použila mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová. „(...) žvást vlády Theresy Mayové o tom, že novičok se jakoby vyráběl pouze v Rusku, vyvrátil prezident Česka, který potvrdil, že jeho země vyrobila tuto otravnou látku,“ citovala ji agentura TASS.

Gazdík ve vyjádření pro ČTK připomenul, že Zeman uvedl, že zprávy zpravodajských služeb o možné výrobě jedu v ČR si odporují a Zeman se přiklonil k variantě nahrávající Rusku. „Popřel tím mimo jiné i prohlášení českého ministra zahraničí. Ostatně prokremelská Russia Today si tohoto prezidentova oznámení všimla hned včera. Je toto všechno náhoda? Miloše Zemana můžeme klidně považovat za aktivního agenta Kremlu,“ uvedl.

Podle Okamury bylo naopak špatné dřívější lhaní o tom, že podobné jedy vyrábějí a testují jenom Rusové. „Pokud prezident tuto lež zpochybnil, jednal v duchu svého prezidentského poslání,“ napsal ČTK Okamura. „Nelze přece na pravdu pohlížet tak, že pokud je nepříjemná Bruselu nebo rusofobům, tak ji popřu,“ uvedl.

Zeman tvrzením o novičoku v Česku nabil Rusku. Moskva zaútočila na Británii

sinfin.digital