Babiš se vyjádřil ke kauze novičok: Překvapilo mě, že se závěry tajných služeb rozcházejí

ČTK

luš

Podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) je překvapující, že se tajné služby rozcházejí ve vyjádření o přítomnosti nervového jedu novičok v Česku. Bude od nich chtít podrobnější informace, řekl dnes Babiš novinářům. Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek uvedl, že podle Vojenského zpravodajství se v Česku vyráběla nervově paralytická látka A230, kterou označil za novičok. Civilní Bezpečnostní informační služba (BIS) podle Zemana dospěla k závěru, že tento plyn není novičok.

Babiš řekl, že Zemanovo čtvrteční vyjádření zaznamenal. „Je to překvapující hlavně z toho pohledu, že jedna služba tvrdí něco a další služby tvrdí něco jiného. Takže se jich musíme zeptat, jak to vlastně myslely,“ řekl. Bez bližšího upřesnění také uvedl, že podle jeho informací se novičok skládá asi z deseti látek.

Ze zjištění tajné služby podle Zemana vyplývá, že v listopadu minulého roku byl ve Výzkumném vojenském ústavu v Brně testován nervově-paralytický jed označovaný jako A230. Česká armádní tajná služba tuto látku explicitně podle prezidenta označila za novičok, zatímco BIS, odborníci na jadernou bezpečnost či armádu tvrdí, že novičok, kterým byl otráven Skripal, je až jed s označením A234.

sinfin.digital