Kandidáti hříšníci. Dva účastníci boje o Hrad nedodali účetnictví kampaně, Zeman i Drahoš je poslali

ČTK

raz

Sedm z devíti kandidátů na prezidenta poslalo Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí zprávu o financování volební kampaně a souvisejícího účetnictví. Zbylí dva kandidáti účetnictví nedodali. Uvedl to dnes předseda úřadu Vojtěch Weis. Jména oněch dvou zatím úřad nechce uvést. Podle člena vedení úřadu Tomáše Hudečka však nešlo o kandidáty druhého kola prezidentské volby, z čehož vyplývá, že obojí zaslal prezident Miloš Zeman i jeho soupeř Jiří Drahoš.

Prezidentští kandidáti museli dodat úřadu informace o financování své kampaně ze zákona. Lhůta jim uplynula o půlnoci z pondělka na úterý. Uchazeči o Hrad měli povinnost zveřejnit informace na svém webu a také poslat úřadu zprávu. Úřad se případy začal zabývat až po svátečním prvomájovém úterku.

Povinnost se vztahovala na 29 lidí, kromě devíti soupeřů, kteří se utkali o funkci prezidenta republiky, ji mělo i 11 lidí, jimž ministerstvo vnitra nezaregistrovalo kandidátní listinu i ti, kdo sice sbírali podpisy, ale nakonec kandidátní listinu nepodali.

Zeman chce dělat most mezi Východem a Západem. To je ale naivní představa, tvrdí analytik

sinfin.digital