5 důležitých věcí, které se dějí právě teď

Eliška Kubátová

K teroristickému útoku v Istanbulu se přihlásil samozvaný Islámský stát, policie v Kolíně nad Rýnem je kvůli postupu během silvestrovských oslav terčem kritiky a bezpečnostní opatření kvůli teroristickým útokům vydrží v Česku až do pátku. Co důležitého se dnes stalo?

K vraždění v Turecku se přiznal Islámský stát

K útoku na diskotéce v centru Istanbulu, při kterém v noci na neděli zemřelo 39 lidí, se přihlásil takzvaný Islámský stát. Turecká policie mezitím zadržela osm lidí. Z čeho je podezřívá a jaké mohli mít vazby na střelce, ale zatím není jasné. Po pachateli se stále pátrá. Prorežimní média svalují vinu na Spojené státy a některé členské země EU a NATO.

Protiteroristická opatření vydrží do pátku

Bezpečností opatření zavedená po teroristickém útoku v Berlíně v Česku potrvají minimálně do pátku. Oznámil to ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Posílené policejní hlídky a zátarasy rozmístěné na frekventovaných místech přitom podle původních odhadů měly z ulic zmizet už dnes. Hlídky, kterých bude o něco méně než v předešlých dnech, se zaměří na ochranu takzvaných měkkých cílů, jako jsou obchodní centra.

Divoký západ v Česku? Chovanec chce lidem umožnit střílet teroristy

sinfin.digital