Piráti se připomínají se svým výsostným tématem: Jaké mají plány ohledně legalizace konopí?

ČTK

lup

Piráti chtějí, aby si dospělí lidé mohli sami pro sebe beztrestně vypěstovat omezený počet rostlin konopí, usušit je a zpracovat. Případná změna zákona, kterou připravují, ale nyní naráží na mezinárodní protidrogovou úmluvu. Proto zatím návrh Sněmovně jako poslaneckou iniciativu nepředloží. ČTK to řekl poslanec Pirátské strany Tomáš Vymazal.

"Momentálně diskutujeme o pěti rostlinách," uvedl Vymazal. Návrh by také podle něho dekriminalizoval držení malého množství marihuany na ulici, nyní jde o přestupek. Bez postihu by bylo podle návrhu i bezúplatné předání malého množství této drogy jiné dospělé osobě.

"Chceme zavést novou skutkovou podstatu přestupku a trestného činu - podle rozsahu, kterého se dopustí ten, kdo poskytne konopí mladistvému nebo dítěti. Nechceme kriminalizovat transfer mezi dospělými, ale celá legalizace má jako jeden z hlavních cílů, aby mladiství nepřicházeli s psychotropními látkami do styku," zdůraznil Vymazal. Zůstala by kriminalizace velkopěstíren konopí a dealerů. "Nyní se návrhem zabývají právníci, aby byl v souladu s legislativními pravidly," dodal.

Češi popírají trend. Kouření jim chutná, kutnohorský Philip Morris zvýšil zisk o čtvrtinu

sinfin.digital