PŘEHLEDNĚ: S důvěrou se u Babiše nespěchá. Na vládu s podporou sněmovny čekáme přes půl roku

ČTK

raz

Koaliční smlouva mezi hnutím ANO a ČSSD je už připravená, hlásí Andrej Babiš a Jan Hamáček s tím, že vládní vyjednávání by měla být do pátku hotová. Pak o vstupu do nového kabinetu současného premiéra v demisi budou rozhodovat členové ČSSD v referendu. Pokud se pro něj rozhodnou, měla by vládu podpořit také KSČM. Jak dlouho už se o nové vládě jedná? Tady je krátký přehled událostí.

21. říjen 2017

Skončily dvoudenní volby do Poslanecké sněmovny, ve kterých jasně vyhrálo hnutí ANO Andreje Babiše (29,7 procenta; 78 mandátů). Do Sněmovny se dostalo dalších osm stran: ODS (11,3 procenta), Piráti (10,8 procenta), hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury (10,6 procenta), KSČM (7,8 procenta), ČSSD (7,3 procenta), KDU-ČSL (5,8 procenta), TOP 09 (5,3 procenta) a STAN (5,2 procenta).

31. října 2017

Prezident Zeman pověřil Babiše jednáním o sestavení vlády. Zeman uvedl, že pro jmenování Babiše premiérem nebude chtít většinu ve Sněmovně doloženou podpisy poslanců. Oznámil také, že by Babiše jmenoval premiérem i podruhé, pokud by jeho první vládě nevyslovila Sněmovna důvěru.

22. listopadu 2017

Poslanci zvolili Radka Vondráčka (ANO) předsedou Sněmovny. O dva dny později zvolili místopředsedy Sněmovny Vojtěcha Pikala (Piráti), Tomia Okamuru (SPD), Vojtěcha Filipa (KSČM) a Jana Hamáčka (ČSSD). Předseda ODS Petr Fiala v prvním kole neuspěl, zvolen byl 28. listopadu.

Menšinovou vládu jsme už měli. Nové jsou kulisy, ve kterých teď vzniká. Komentář Vratislava Dostála

sinfin.digital