Kalousek se u soudu zastal Parkanové v kauze CASA. I z dnešního pohledu pokládá obchod za výhodný

ČTK

mst

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se u soudu zastal bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové, která čelí obžalobě za nákup letounů CASA. Státní zástupce političce vyčítá, že nenechala předem zpracovat posudek k ceně letadel. Podle Kalouska k tomu však při nákupu vojenského materiálu neměla ani zákonnou povinnost, ani možnost.

„Rád bych zdůraznil, že i z dnešního pohledu pokládám ten obchod pro Českou republiku za mimořádně výhodný,“ uvedl Kalousek, který před svou svědeckou výpovědí předeslal, že se s Parkanovou mnoho let přátelí. „Byla prolomena dlouhodobá nemožnost prodat letouny L-159, jejichž konzervace stála desítky milionů ročně. Každá vláda měla jako jednu ze svých priorit letouny prodat. Leč nedařilo se, takže jejich cena na trhu se limitně blížila nule,“ podotkl.

První z letounů se podařilo odprodat právě španělské společnosti CASA, což podle Kalouska později umožnilo ministerstvu obrany prodat další letouny L-159 do USA a Iráku.

Bývalý ministr financí trvá na tom, že na nákup letounů CASA se podle zákona o majetku státu nevztahovala povinnost zpracovat posudek na cenu obvyklou. „Neboť to u vojenského materiálu ani nejde,“ zdůraznil. Výklad zákona poskytuje právě ministerstvo financí, které pod Kalouskovým vedením ohledně CASA potvrdilo obraně, že posudek zpracovat nemusí. „Pokud vím, ministerstvo financí tak postupuje dodnes. Policejní orgán měl však dramaticky jiný názor než ústřední orgán státní správy,“ poznamenal k trestnímu stíhání Parkanové a jejího někdejšího podřízeného Jiřího Staňka.

Viceprezident Omnipolu Hon zase uvedl, že posudek k ceně by nebylo možné zpracovat bez detailní znalosti zařízení v letounu. „Srovnávat vojenské letouny pomocí běžných veřejných zdrojů podle mého názoru nelze,“ odpověděl na dotaz advokáta Parkanové Tomáše Sokola. „Když se ohlédneme zpátky, byla vybrána a nakoupena velice dobrá technika. Svědčí o tom i zájem ministerstva obrany pořídit další dva letouny,“ prohlásil.

sinfin.digital