Duka: Zeman u komunistů mi nevadí, problém je jejich rostoucí vliv

ČTK

pav

Nejvyšší představitel katolické církve v zemi Dominik Duka nevidí zásadní problém v tom, že se prezident Miloš Zeman zúčastnil sjezdu KSČM, ale spíš v tom, že strana může ovlivňovat vládu. Kardinál to dnes uvedl v rozhovoru pro Mladou frontu DNES s tím, že jeho dubnová slova nebyla "úplně dobře pochopena". Duku zneklidňuje zejména to, že politické strany v otázce budoucí vlády vyklidily prostor a daly tím volnost uskupením, která označují za problémová.

"Pro mě nebyl zásadní problém, že prezident je na sjezdu KSČM. Ale že význam této strany, která získala historické minimum hlasů, je tak veliký, že mohou do jisté míry diktovat, jaká bude vláda a jaký bude její program," vysvětlil dnes Duka svá dubnová slova. Zeman podle něj v projevu řekl pravdivá slova, že tenduje k levicovému směru politiky.

Prezident Zeman vystoupil v dubnu na sjezdu KSČM, kde stranu aktivně vyzval, aby tolerovali chystanou vládu ANO a ČSSD. Od roku 1989 žádný prezident na vrcholné setkání komunistů nepřijel a žádná vláda nebyla odkázaná na jejich hlasy. Prezident za to sklidil kritiku opozičních politiků. Na Zemanovu účast na sjezdu poukázal tehdy ve svatovítské katedrále Duka při bohoslužbě u příležitosti návratu ostatků kardinála Josefa Berana.

Šíření radikální islámské knihy: expředseda muslimské obce Sáňka zůstane bez trestu

sinfin.digital