Rozpolcená ČSSD: Vláda s ANO? Je to tak „půl na půl“. Co všechno sociálním demokratům vadí?

ČTK

luš

Sociální demokraty v krajích dělí názor na případný vstup ČSSD do vlády s hnutím ANO. Některým kritikům vadí předseda ANO, trestně stíhaný premiér v demisi Andrej Babiš. Části odpůrců se nelíbí ani to, že by se případný menšinový kabinet opíral o KSČM. Zastánci vládního angažmá ČSSD zase říkají, že strana prosadí své návrhy spíše z vládní úrovně než z opozice. Varují také před vládní účastí hnutí SPD Tomia Okamury. Vyplynulo to z dnešní ankety ČTK.

O tom, zda ČSSD do vlády s ANO vstoupí, nebo ne, rozhodnou straníci v referendu. Vyhlásí je odpoledne předsednictvo sociálních demokratů. Výsledek hlasování by měl být oznámen 8. června.

„V rámci možností jsou podmínky pro ČSSD vyjednány dobře, ale ani sebelepší podmínky nevyváží riziko toho, že ČSSD bude plnit roli užitečného idiota, který pomohl hnutí ANO a KSČM a sám se znemožnil,“ uvedl brněnský předseda ČSSD Oliver Pospíšil. Naopak podle bývalého jihomoravského hejtmana Michala Haška je účast ČSSD ve vládě poslední a jedinou příležitostí, jak „strana může utéct hrobníkovi z lopaty“. „I když je to svého druhu smlouva s ďáblem,“ soudí.

Paradox ČSSD: jak najít věrohodnou pozici v čase vznikající levicové vlády? Komentář V. Dostála

sinfin.digital