Zákulisní hra, falešné dolary a diplomat NATO. Šlachtův detektiv Vokál popsal své zatčení na Ukrajině

ČTK

luš

Někdejší důstojník českého Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Luděk Vokál, zadržený minulý měsíc na Ukrajině kvůli podezření z nezákonného obchodování se speciálním zařízením a následně propuštěný na kauci, tvrdí, že v jeho případě jde ukrajinské tajné službě SBU především o jistého českého diplomata ze zastoupení NATO v Kyjevě a o provizi z prodeje speciální techniky, s níž Vokál obchoduje. Bývalý policista to řekl serveru Aktuálně.cz.

Server INFO.CZ, který o Vokálově zatčení informoval jako první, psal, že spolu s exdetektivem Ukrajinci údajně zadrželi i českého diplomata, který byl ale následně vzhledem ke svému diplomatickému statusu propuštěn. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová to tehdy nepotvrdila, ministerstvo podle ní takovou informaci nemělo.

Nyní mluvčí Černínského paláce Michaela Lagronová Aktuálně.cz řekla, že Ukrajinci původně tvrdili, že při akci byl zadržen jen jeden Čech. „Nicméně o necelé dva týdny po jeho zadržení obdržel náš zastupitelský úřad v Kyjevě informace, z nichž vyplývá, že byl ukrajinskou stranou zadržen i civilní expert působící ve styčné kanceláři NATO v Kyjevě, který tam byl vyslaný ministerstvem obrany,“ sdělila s tím, že dotyčný byl následně propuštěn na svobodu a není stíhán. Podle mluvčí se přitom nejedná o kariérního diplomata, diplomatický pas mu byl vystaven na žádost českého ministerstva obrany.

Foldyna jen hraje putinistu, chci mír a bezpečí pro voliče Zemana a Okamury, říká aktivista Uhlíř

sinfin.digital