Ministryně financí: Omezení rezerv pojištěn přinese do rozpočtu 5 miliard

ČTK

raz

Omezení technických rezerv pojišťoven, díky nimž si pojišťovací domy snižují daňové základy, by přineslo do státního rozpočtu zhruba pět miliard korun. V pořadu Otázky Václava Moravce České televize to dnes uvedla ministryně financí v demisi Alena Schillerová (za ANO). Tento krok obsahuje programové prohlášení vlády.

"Můj odhad bude velmi hrubý. Chce to celou řadu faktorů, aby se to spočítalo přesně. Bude to určitě v řádech miliard korun. Já si troufnu říct, že se můžeme pohybovat kolem pěti miliard," uvedla Schillerová.

Programové prohlášení připravované nové vlády uvádí, že dojde k revizi daňové uznatelnosti technických rezerv v oblasti pojišťovnictví. "Daňově uznatelné technické rezervy budou nově vázány na pravidla obsažená v evropské směrnici Solvency II. Tento systém bude odolnější vůči případnému nadhodnocování ze strany poplatníků, neboť výši takto stanovených technických rezerv může poplatník ovlivňovat výrazně méně než u stávajícího postupu, který vychází ze zákona o účetnictví," uvádí dokument.

sinfin.digital