Brňané nakupují jízdenky online. Platební karty ale revizorům ukazovat nechtějí

Aneta Bednářová

I do Brna už dorazily elektronické jízdenky na hromadnou dopravu. Cílem je ušetřit cestujícím čas při nákupu a zjednodušit systém kontrol. Doklad o zaplaceném jízdném se pasažérům nahrává na jejich platební kartu. Někteří si nový systém chválí, jiní se ale bojí zneužití svých citlivých údajů.

Nový systém jízdného nabízí převratnou novinku. Kupóny totiž dopravní podnik cestujícím nahraje na jejich platební kartu, kterou se budou následně prokazovat revizorovi. Některým tento systém nevyhovuje a zvolili tedy druhou variantu – nechali si vystavit speciální anonymní kartu DPMB, která není nijak spojená s jejich bankovním účtem.

„Systém má primárně fungovat na stávajících bankovních kartách cestujících. Výhodou je pro ně úspora místa v peněžence. Anonymní karty byly myšleny jen jako služba například pro cestující, kteří žádnou bankovní kartu nemají. Aktuálně si ale cestující koupili 7 219 šalinkaret a z toho polovina je na anonymních kartách,“ řekla pro INFO.CZ mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová. Zájem o karty DPMB tak předčil očekávání dopravního podniku, který je sotva stíhá na přepážky doplňovat.

Nedáš data? Nejezdi! Glosa Igora Záruby

sinfin.digital