5 důležitých věcí, které se dějí právě teď

ČTK

Michaela Kratochvílová

Státní rozpočet skončil v loňském roce v přebytku 61,8 miliardy, což je nejlepší výsledek za dobu existence samostatného státu. Na brněnské reprodukční klinice Reprofit došlo ve dvou případech k záměně embryí. Česká republika se připravuje na prudký nástup zimy a husté sněžení. Co dalšího se děje v těchto chvílích?

Rozpočet v přebytku

Státní rozpočet skončil v roce 2016 v přebytku 61,8 miliardy korun, což je nejlepší výsledek od vzniku samostatné České republiky. Původně přitom počítal se schodkem ve výši 70 miliard. Analytici ve výsledku vidí vliv dobrého stavu tuzemské ekonomiky a také nižší investice ze strany vlády. Kritizují ovšem sestavování rozpočtu, kde se ukázal velký rozdíl mezi původními plány a realitou.

Záměna na klinice

Brněnská reprodukční klinika Reprofit oznámila pochybení, kdy došlo ve dvou případech k záměně embryí. Dotčené páry toužící po potomkovi jsou podle dostupných informací ze zemí Evropské unie, jednou by se mohlo jednat o Rakušany. Vedení zdravotnického zařízení informovalo o tom, že zaměstnanci, kteří za pochybení nesou odpovědnost, byli suspendováni. Selhání předběžně potvrdil Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Meteorologové varují před sněžením

Český hydrometeorologický ústav vydal několik výstrah před silným sněžením, ty zůstanou v platnosti minimálně do čtvrtka. Do středy má navíc foukat silný vítr, ve vyšších polohách se budou průběžně tvořit závěje a sněhové jazyky. Od středečního večera do čtvrtečního rána se ke komplikacím v dopravě přidá rovněž tvorba náledí.

Vyšetřování novoročního teroru

V Turecku nadále pokračuje hon na pachatele novoročního střeleckého útoku na hudební klub Reina v Istanbulu. Úřady zveřejnily video, na němž se údajný útočník natočil na frekventovaném istanbulském náměstí Taksim. Některá média v souvislosti s probíhajícím vyšetřováním uvedla, že policie pátrá po 28letém občanovi Kyrgyzstánu Jachem Mašrapovi. Ten je ve své vlasti a jakékoliv spojení s atentátem odmítá. Podle nejnovějších informací deníku Yeni Safak by se mělo jednat o příslušníka čínské menšiny Ujgurů, který se do země přistěhoval v listopadu s rodinou. Ta měla být zadržena.

Syrští rebelové nechtějí jednat

Zástupci syrských protivládních povstalců uvedli, že se nechtějí zúčastnit plánovaných mírových jednání v kazašské Astaně. Své rozhodnutí odůvodnili porušováním podmínek současného příměří ze strany vládních vojsk. Již v sobotu pak rebelové pohrozili vypovězením podmínek klidu zbraní. „Režim a jeho spojenci pokračují v palbě a dopustili se mnoha velkých porušení,“ citovala zástupce opozičních sil agentura Reuters.

sinfin.digital