Gambleři loni prohráli bezmála čtyřicet miliard, stále více se jich přesouvá na internet

ČTK

luš

Hráči v Česku prohráli loni v hazardních hrách celkem 39,8 miliardy korun. To je o půl miliardy víc než v roce 2016. Roste podíl hraní na internetu. V minulém roce na ně připadla třetina utracených peněz. Uvedl to tým národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila. Podle něj by mělo na prevenci a léčbu putovat 1,5 procenta ze spotřební daně z hazardu. Ministerstvo financí je proti. Ministryně v demisi Alena Schillerová (za ANO) dnes řekla, že by to nebyl systémový krok a peníze se mají přidávat z rozpočtu.

Podle odborných odhadů by mohlo v Česku problémy s hraním a závislost na něm mít 80 000 až 100 000 lidí. Typickému gamblerovi je 35 let. Z 85 procent jsou to muži, žen je 15 procent. Obvykle prohrávají měsíčně 40 000 až 50 000 korun. Když nastupují léčbu, jejich dluh dosahuje milionu až 1,3 milionu, popsala předsedkyně Rady Asociace nestátních organizací Helena Rampachová. V Česku funguje podle Vobořila devět léčebných center, podle plánu by měla být ve všech krajích.

Od loňska platí v Česku nový zákon o hazardních hrách. Umožnil vstup zahraničních provozovatelů na český trh i provozování her na internetu. Stanovil pravidla pro povolování a dozor, pro přestávky v hraní, maximální sázky i výhry. Omezil také reklamu. Od loňského ledna je daň u technických her 35 procent, u ostatních 23 procent. Podle loňské vládní analýzy zákon o hazardu při projednávání ale doznal několik změn pod vlivem „hazardní lobby“. Upřednostnil se tak zájem herního průmyslu před zájmem veřejným, uvedla vládní analýza.

Průzkum: Češi po zákazu kouření v restauracích vykouří méně cigaret

sinfin.digital