Zlínský krajský soud zprostil obžaloby Mahslona z kauzy daňových úniků při obchodech s řepkovým olejem

ČTK

mst

Krajský soud ve Zlíně dnes v kauze daňových úniků při obchodech s řepkovým olejem a hutním materiálem pravomocně zprostil obžaloby Zdeňka Mahslona. V případu bylo obžalováno osm lidí a dvě firmy, u kterých odvolací soud už dříve potvrdil jejich zrušení. Šest mužů si u něj v září 2016 vyslechlo tresty od pěti do deseti let, další, mezi nimiž byl i Mahslon, dostali podmínku.

Daňové úniky justice vyčíslila u obžalovaných různě, od několika milionů až po 183 milionů korun. Mahslon, který podle spisu patřil mezi nejníže postavené členy skupiny, uspěl s dovoláním u Nejvyššího soudu, který v jeho případě rozsudek zrušil a vrátil do Zlína.

Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu překročil odvolací soud svá oprávnění v hodnocení důkazů. Zatímco vrchní soud uložil osmapadesátiletému Mahslonovi podmínku, prvoinstanční krajský soud před tím Mahslona osvobodil. Opětovné zproštění obžaloby dnes navrhli jak Mahslonův obhájce, tak i státní zástupkyně Pavlína Nesvadbová. Uvedla sice, že je o Mahslonově trestné činnosti přesvědčena, ale ocitla se prý v důkazní nouzi. Soud následně návrhům vyhověl.

Kardinál Duka: Menšiny tu vytvářejí totalitu, to si netroufli ani nacisté, jsme v nejhlubší krizi

sinfin.digital