Že nám KSČM nemá do složení vlády co mluvit? Ale má, vždyť ji bude tolerovat, říká Zimola

První místopředseda sociálních demokratů Jiří Zimola považuje za legitimní, že si komunisté kladou podmínky ve vztahu ke vznikající vládě. „Pokud tu vládu budou tolerovat, měli by se k tomu vyjádřit podobně, jako třeba hnutí ANO. Snažím se vcítit do jejich role, a pokud podpoří nohama tuto vládu, tak je logické, že se chtějí vyjádřit ke jménům ministrů,“ uvažuje Zimola v rozhovoru pro INFO.CZ. Zároveň ale odmítá, aby členové vlády chodili, jak sám říká, na stranické prověrky k soudruhům na jejich ústřední výbor.

Loni v říjnu po volbách sociální demokracie odmítla byť jen vyjednávat s Andrejem Babišem a jeho hnutím ANO o vládě. Je květen a my spolu mluvíme v čase, kdy se ČSSD a hnutí ANO dopracovaly k dohodě o společném vládnutí. Jak se v mezičase změnila ČSSD a jak hnutí ANO?  

Od samého začátku, od toho debaklu, který utrpěla ČSSD v loňských sněmovních volbách, jsem říkal, že šance, jak se rehabilitovat v očích voličů, jak dokázat, že má smysl volit sociální demokracii, nespočívá v tom, že se schováme do opozičních lavic a budeme si užívat opozičního života a nebudeme nést žádnou odpovědnost, ale naopak v tom, že poneseme odpovědnost, budeme předkládat nové zákony, budeme prosazovat levicový program a celkově budeme dělat vše pro to, aby nás ještě aspoň těch zbylých 350 tisíc voličů volilo. A to můžeme dělat jen ve vládní koalici.

Zeman se bouří ČSSD: Poche je pro něj jako ministr zahraničí nepřijatelný

sinfin.digital