Filip jednal s Babišem kvůli zahraničním misím. Komunisté kvůli nim stále rozmýšlejí podporu vlády

ČTK

lup

Jednání mezi šéfy hnutí ANO, KSČM a ČSSD o případných změnách v návrhu programového prohlášení koaliční vlády sociálních demokratů a ANO nepřinesla jasný závěr. Po jednání to novinářům řekli předsedové ANO Andrej Babiš a ČSSD Jan Hamáček. Komunisté, s nimiž ANO jedná o podpoře pro koaliční kabinet s ČSSD, avizovali, že vládu nepodpoří, pokud bude chtít rozšiřovat české vojenské mise v zahraničí.

Hamáček po jednání řekl, že ČSSD trvá na tom, aby v programovém prohlášení byly zahrnuty spojenecké závazky Česka. Dodal, že nevidí důvod, proč by z textu měly některé mise českých vojáků vypadávat. Babiš řekl, že neshody považuje za otázku formulace a slovíček. Situace podle něj není dramatická.

Filip před jednáním novinářům řekl, že od Babiše bude chtít změny v programovém prohlášení. "KSČM nebude souhlasit s žádnou misí, která nemá podporu Rady bezpečnosti OSN, protože KSČM si nepřeje aby Česká republika byla státem, který porušuje mezinárodní právo," uvedl předseda komunistů. Dodal, že na nalezení shody mají ANO a KSČM čas do zveřejnění výsledků vnitrostranického referenda ČSSD o vstupu do koalice s ANO. Sociální demokraté chtějí rozhodnout do 15. června.

J&T ve válce s Číňany. Do evropské CEFC dosadila vlastní lidi, firma jí dluží miliardy

sinfin.digital